PROCEDURA DOTYCZĄCA ZASAD ORGANIZACJI ŻYWIENIA

 

Załącznik nr 5 do Zarządzenia nr 16/2020

z dnia 28 sierpnia 2020

Dyrektora Przedszkola BAJKA w Gębicach

PROCEDURA DOTYCZĄCA ZASAD ORGANIZACJI ŻYWIENIA

§ 1

  1. Załącznik Nr 5 określa procedurę dotyczącą zasad organizacji żywienia, w okresie,
    o którym mowa w § 1 ust. 2 Zarządzenia nr 16/2020 Dyrektora Przedszkola BAJKA w Gębicach z dnia 28.08.2020 r. w sprawie wprowadzenia szczególnych procedur bezpieczeństwa, w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19.

  2. W związku z koniecznością zapewnienia maksymalnych warunków bezpieczeństwa
    w placówce stosuje się zasady określone w § 2 procedury.

§ 2

Przedszkole zapewnia wyżywienie dzieciom w czasie ich przebywania na terenie placówki.

§ 3

Organizacja żywienia w placówce odbywa się na zasadach określonych poniżej:

1. Posiłki przygotowywane są przy zachowaniu wszelkich niezbędnych środków higieny.

  1. Pracownicy kuchni:

  • dezynfekują ręce przed każdym wejściem do pomieszczenia, gdzie przygotowywane są posiłki;

  • Myją ręce:

    1. przed rozpoczęciem pracy,
    2. przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona,
    3. po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,
    4. po zajmowaniu się odpadami/śmieciami,
    5. po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji,

6. po skorzystaniu z toalety,

7. po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa,

8. po jedzeniu i piciu;

3. Pracownicy kuchni myją ręce zgodnie z instrukcją zamieszczoną wpomieszcze-niach sanitarno-higienicznych;

4. Intendentka, a pod jej nieobecność pomoc kuchenna odbiera produkty dostarczane przez osoby z zewnątrz, zakładają rękawiczki oraz maseczki ochronne;

5. Wyrzucają rękawiczki/myją rękawiczki i wyrzucają wszelkie opakowania, w których zostały dostarczone produkty do worka na śmieci i zamykają go szczelnie; jeśli rozpakowanie produktu w danym momencie nie jest możliwe lub musi on pozostać w opakowaniu, pracownik kuchni myje/dezynfekuje opakowanie;

6. Przygotowując posiłki zachowują od siebie bezpieczny dystans zgodny
z obowiązującymi przepisami;

7. Po zakończonej pracy, dezynfekują blaty kuchenne oraz inne sprzęty, środkami zapewnionymi przez dyrektora przedszkola;

8. Myją naczynia, sztućce w zmywarce w temperaturze 60 stopni C przy użyciu detergentów do tego służących/wyparzają naczynia i sztućce, którymi były spożywane posiłki.

9. Posiłki dla dzieci odbierane są z kuchni tak, aby pracownicy kuchenni nie mieli kontaktu z opiekunami, wychowawcami dzieci.

10. Dzieci posiłki spożywają przy stolikach w swoich salach, a po zakończeniu wyznaczony pracownik/pracownicy dezynfekują powierzchnię stołów oraz krzesła (poręcze, oparcia, siedziska), przy których spożywane były posiłki.

11. Posiłki dzieciom podają woźne lub inne osoby wyznaczone przez dyrektora.