Załącznik nr 5 do Zarządzenia nr 16/2020
z dnia 28 sierpnia 2020
Dyrektora Przedszkola BAJKA w Gębicach
PROCEDURA DOTYCZĄCA ZASAD ORGANIZACJI ŻYWIENIA
§ 1
-
Załącznik Nr 5 określa procedurę dotyczącą zasad organizacji żywienia, w okresie,
o którym mowa w § 1 ust. 2 Zarządzenia nr 16/2020 Dyrektora Przedszkola BAJKA w Gębicach z dnia 28.08.2020 r. w sprawie wprowadzenia szczególnych procedur bezpieczeństwa, w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19. -
W związku z koniecznością zapewnienia maksymalnych warunków bezpieczeństwa
w placówce stosuje się zasady określone w § 2 procedury.
§ 2
Przedszkole zapewnia wyżywienie dzieciom w czasie ich przebywania na terenie placówki.
§ 3
Organizacja żywienia w placówce odbywa się na zasadach określonych poniżej:
1. Posiłki przygotowywane są przy zachowaniu wszelkich niezbędnych środków higieny.
-
Pracownicy kuchni:
-
dezynfekują ręce przed każdym wejściem do pomieszczenia, gdzie przygotowywane są posiłki;
-
Myją ręce:
-
- przed rozpoczęciem pracy,
- przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona,
- po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,
- po zajmowaniu się odpadami/śmieciami,
- po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji,
6. po skorzystaniu z toalety,
7. po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa,
8. po jedzeniu i piciu;
3. Pracownicy kuchni myją ręce zgodnie z instrukcją zamieszczoną wpomieszcze-niach sanitarno-higienicznych;
4. Intendentka, a pod jej nieobecność pomoc kuchenna odbiera produkty dostarczane przez osoby z zewnątrz, zakładają rękawiczki oraz maseczki ochronne;
5. Wyrzucają rękawiczki/myją rękawiczki i wyrzucają wszelkie opakowania, w których zostały dostarczone produkty do worka na śmieci i zamykają go szczelnie; jeśli rozpakowanie produktu w danym momencie nie jest możliwe lub musi on pozostać w opakowaniu, pracownik kuchni myje/dezynfekuje opakowanie;
6. Przygotowując posiłki zachowują od siebie bezpieczny dystans zgodny
z obowiązującymi przepisami;
7. Po zakończonej pracy, dezynfekują blaty kuchenne oraz inne sprzęty, środkami zapewnionymi przez dyrektora przedszkola;
8. Myją naczynia, sztućce w zmywarce w temperaturze 60 stopni C przy użyciu detergentów do tego służących/wyparzają naczynia i sztućce, którymi były spożywane posiłki.
9. Posiłki dla dzieci odbierane są z kuchni tak, aby pracownicy kuchenni nie mieli kontaktu z opiekunami, wychowawcami dzieci.
10. Dzieci posiłki spożywają przy stolikach w swoich salach, a po zakończeniu wyznaczony pracownik/pracownicy dezynfekują powierzchnię stołów oraz krzesła (poręcze, oparcia, siedziska), przy których spożywane były posiłki.
11. Posiłki dzieciom podają woźne lub inne osoby wyznaczone przez dyrektora.