JADŁOSPIS NA OKRES OD 12.09.2022r. DO 16.09.2022r.
JADŁOSPIS OBOWIĄZUJE W PRZEDSZKOLU BAJKA W GĘBICACH
Dzień tygodnia
|
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
PONIEDZIAŁEK
12.09.2022r. |
PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM ,PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, POLĘDWICĄ MIODOWĄ DROBIOWĄ, SEREM ŻÓŁTYM WĘDZONYM
PRZED OBIADEM:
MARCHEWKA SUROWA
ALERGENY: 1,7,9,10 |
ZUPA KRUPNIK Z KASZĄ NA WYWARZE WARZYWNYM ZABIELANY I ZIELONĄ PIETRUSZKĄ, MAKARON Z TRUSKAWKAMI, WODA MINERALNA
ALERGENY: 1,3,9,10 |
BUŁKA MLECZNA Z MASŁEM I MIODEM
ALERGENY: 1,3,7 |
WTOREK
13.09.2022r. |
KAWA ZBOŻOWA Z MLEKIEM SŁODZONA MIODEM, BUŁKI MIESZANE Z MASŁEM, PASTĄ TWAROGOWĄ ZE SZCZYPIORKIEM I RZODKIEWKĄ, SZYNKĄ GOTOWANĄ WIEPRZOWĄ
PRZED OBIADEM:
ŚLIWKA
ALERGENY: 1,3,7,9,10 |
ZUPA KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY Z KASZĄ NA WYWARZE WARZYWNYM, KOTLET SCHABOWY WIEPRZOWY PANIEROWANY, ZIEMNIAKI PUREE Z KOPERKIEM, SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KUKURYDZĄ, WODA MINERALNA
ALERGENY: 1,3,7,9,10 |
ACTIMEL
ALERGENY: 7 |
ŚRODA
14.09.2022r. |
MLEKO NA GORĄCO, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, JAJKO GOTOWANE Z MAJONEZEM, POLĘDWICĄ MIODOWĄ, OGÓRKIEM ŚWIEŻYM
PRZED OBIADEM:
BRZOSKWINIA
ALERGENY: 1,3,7,9,10 |
ZUPA KREM Z BROKUŁA NA WYWARZE WARZYWNYM, ŁAZANKI Z MIĘSEM GOTOWANYM I KAPUSTĄ KISZONĄ GOTOWANĄ, WODA MINERALNA
ALERGENY: 1,3,7 |
JABŁKO, BISZKOPTY
ALERGENY: 1,3 |
CZWARTEK
15.09.2022r. |
KAKAO NA MLEKU, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, SAŁATĄ, POLĘDWICĄ MIODOWĄ BROBIOWĄ, SEREM ŻÓŁTYM, PAPRYKĄ ŚWIEŻĄ, OGÓRKIEM KISZONYM
PRZED OBIADEM:
KIWI
ALERGENY: 1,3,7,9,10 |
ZUPA CEBULOWA Z GROSZKIEM PTYSIOWYM NA WYWARZE WARZYWNYM, KOTLET DROBIOWY MIELONY Z PIECZARKĄ SMAŻONY, ZIEMNIAKI PUREE Z KOPERKIEM, SURÓWKA Z MARCHEWKI , WODA MINERALNA
ALERGENY: 1,3,7,9 |
BUDYŃ ŚMIETANKOWY Z JAGODAMI
ALERGENY: 1,7 |
PIĄTEK
16.09.2022r. |
BAWARKA NA MLEKU, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, POMIDOREM, PASTĄ Z MAKRELI WĘDZONEJ Z OGÓRKIEM KISZONYM.
PRZED OBIADEM:
JABŁKO
ALERGENY: 1,7,9,10 |
ZUPA ŻUREK ŚLĄSKI Z ZIEMNIAKAMI NA WYWARZE WARZYWNYM, PIEROGI Z BIAŁYM SEREM POLANE MASŁEM I POSYPANE ODROBINĄ CUKRU, WODA MINERALNA
ALERGENY: 1,3,7,9 |
BABKA PIASKOWA
ALERGENY: 1,3,7 |
WODA MINERALNA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
PRZY MNIEJ TREŚCIWYCH PODWIECZORKACH KANAPKI BEZ OGRANICZEŃ.
Smacznego
W razie braku jakiegokolwiek produktu jadłospis może ulec drobnym zmianom.
Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne , od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI”,
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju
GRUPY ALERGENÓW:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies) i ich pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
6. Nasiona soi i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne.
8. Orzechy- migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje itd.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczany.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
UŻYWANE PRZYPRAWY W PRZEDSZKOLU BAJKA
1. Pieprz
2. Sól niskosodowa
3. Majeranek
4. Ziele angielskie
5. Liść laurowy
6. Bazylia
7. Kminek
8. Zioła prowansalskie
9. Cynamon
10. Cukier waniliowy