Jadłospis

JADŁOSPIS   NA  OKRES  OD   12.09.2022r.   DO 16.09.2022r.

JADŁOSPIS  OBOWIĄZUJE  W  PRZEDSZKOLU  BAJKA  W  GĘBICACH

 

Dzień tygodnia

 

 

Śniadanie

 

Obiad

 

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

12.09.2022r.

PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM ,PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, POLĘDWICĄ MIODOWĄ DROBIOWĄ, SEREM ŻÓŁTYM WĘDZONYM

 

PRZED OBIADEM:

 

 MARCHEWKA SUROWA

 

ALERGENY:  1,7,9,10

ZUPA KRUPNIK Z KASZĄ NA WYWARZE WARZYWNYM ZABIELANY  I ZIELONĄ PIETRUSZKĄ,  MAKARON Z TRUSKAWKAMI, WODA MINERALNA

 

 

 

 

         ALERGENY:  1,3,9,10

BUŁKA MLECZNA Z MASŁEM I MIODEM

 

 

 

 

 

 

 

 

      ALERGENY:  1,3,7

WTOREK

13.09.2022r.

KAWA ZBOŻOWA Z MLEKIEM SŁODZONA MIODEM, BUŁKI MIESZANE Z MASŁEM, PASTĄ TWAROGOWĄ ZE SZCZYPIORKIEM I RZODKIEWKĄ, SZYNKĄ GOTOWANĄ WIEPRZOWĄ

 

PRZED OBIADEM:

 

ŚLIWKA

 

ALERGENY:  1,3,7,9,10

ZUPA KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY Z KASZĄ NA WYWARZE WARZYWNYM, KOTLET SCHABOWY WIEPRZOWY PANIEROWANY, ZIEMNIAKI PUREE Z KOPERKIEM, SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KUKURYDZĄ, WODA MINERALNA

 

      ALERGENY:  1,3,7,9,10

ACTIMEL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           ALERGENY:  7

ŚRODA

14.09.2022r.

MLEKO NA GORĄCO, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, JAJKO GOTOWANE Z MAJONEZEM, POLĘDWICĄ MIODOWĄ, OGÓRKIEM ŚWIEŻYM

 

PRZED OBIADEM:

 

BRZOSKWINIA

 

ALERGENY:  1,3,7,9,10

ZUPA KREM Z BROKUŁA NA WYWARZE WARZYWNYM, ŁAZANKI Z MIĘSEM GOTOWANYM I KAPUSTĄ KISZONĄ GOTOWANĄ, WODA MINERALNA

 

 

 

 

ALERGENY:  1,3,7

JABŁKO, BISZKOPTY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALERGENY: 1,3

CZWARTEK

15.09.2022r.

KAKAO NA MLEKU, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, SAŁATĄ, POLĘDWICĄ MIODOWĄ BROBIOWĄ,  SEREM ŻÓŁTYM, PAPRYKĄ ŚWIEŻĄ, OGÓRKIEM KISZONYM

 

PRZED OBIADEM:

 

KIWI

 

ALERGENY:  1,3,7,9,10

ZUPA CEBULOWA Z GROSZKIEM PTYSIOWYM NA WYWARZE WARZYWNYM, KOTLET DROBIOWY MIELONY Z PIECZARKĄ SMAŻONY, ZIEMNIAKI PUREE Z KOPERKIEM, SURÓWKA Z MARCHEWKI , WODA MINERALNA

 

 

            ALERGENY:  1,3,7,9

BUDYŃ ŚMIETANKOWY Z JAGODAMI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALERGENY:  1,7

PIĄTEK

16.09.2022r.

BAWARKA NA MLEKU, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, POMIDOREM, PASTĄ Z MAKRELI WĘDZONEJ Z OGÓRKIEM KISZONYM.

 

PRZED OBIADEM:

 

JABŁKO

 

         ALERGENY:  1,7,9,10

ZUPA ŻUREK ŚLĄSKI Z ZIEMNIAKAMI NA WYWARZE WARZYWNYM, PIEROGI Z BIAŁYM SEREM POLANE MASŁEM I POSYPANE ODROBINĄ CUKRU, WODA MINERALNA

 

 

 

         ALERGENY:  1,3,7,9

BABKA PIASKOWA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     ALERGENY:  1,3,7

                                                WODA  MINERALNA  DOSTĘPNA  BEZ  OGRANICZEŃ  

                                                       PRZY MNIEJ TREŚCIWYCH PODWIECZORKACH KANAPKI BEZ OGRANICZEŃ.

Smacznego

W razie braku jakiegokolwiek produktu jadłospis może ulec drobnym zmianom.

Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne , od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

„WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI”,

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).

Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju

GRUPY ALERGENÓW:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies) i ich pochodne.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.

6. Nasiona soi i produkty pochodne.

7. Mleko i produkty pochodne.

8. Orzechy- migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje itd.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczany.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

UŻYWANE PRZYPRAWY W PRZEDSZKOLU BAJKA

1. Pieprz

2. Sól niskosodowa

3. Majeranek

4. Ziele angielskie

5. Liść laurowy

6. Bazylia

7. Kminek

8. Zioła prowansalskie

9. Cynamon

10. Cukier waniliowy