ADŁOSPIS NA OKRES OD 04.09.2023r. DO 08.09.2023r.
JADŁOSPIS OBOWIĄZUJE W PRZEDSZKOLU BAJKA W GĘBICACH
Dzień tygodnia
|
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
PONIEDZIAŁEK
04.09.2023r. |
PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, SZYNKOWĄ DĘBOWĄ, SEREM ŻÓŁTYM I OGÓRKIEM KISZONYM.
PRZED OBIADEM: MARCHEWKA DO CHRUPANIA
ALERGENY: 1,7,9,10 |
ZUPA OGÓRKOWA NA WYWARZE MIĘSNO – WARZYWNYM Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ ZABIELANA, NALEŚNIKI Z ODROBINĄ CUKRU, WODA MINERALNA
ALERGENY: 1,3,9,10 |
BUŁKA MLECZNA Z MASŁEM I MIODEM, HERBATKA MIĘTOWA
ALERGENY: 1,3,7 |
WTOREK
05.09.2023r. |
KAWA ZBOŻOWA Z MLEKIEM, BUŁKI MIESZANE Z MASŁEM, SZYNKOWĄ DĘBOWĄ, PASTĄ Z BIAŁEGO SERA Z RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM
PRZED OBIADEM: BANAN
ALERGENY: 1,3,7,9,10 |
ZUPA ROSÓŁ Z MAKARONEM NITKA NA WYWARZE MIĘSNO – WARZYWNYM I ZIELONĄ PIETRUSZKĄ, SOS POTRAWKOWY Z KURCZAKIEM I RODZYNKAMI, RYŻ NA SYPKO, MARCHEWKA Z GROSZKIEM, WODA MINERALNA
ALERGENY: 1,3,7,9,10 |
½ JABŁKO, HERBATNIKI
ALERGENY: 7 |
ŚRODA
06.09.2023r. |
BAWARKA NA MLEKU, TOSTY Z MASŁEM, KRAKOWSKĄ PARZONĄ, SEREM ŻÓŁTYM I KECZUPEM
PRZED OBIADEM: KIWI ALERGENY: 1,3,7,9,10 |
ZUPA GULASZOWA NA WYWARZE WARZYWNYM Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ,MAKARON Z TRUSKAWKAMI, 1 WODA MINERALNA
ALERGENY: 1,3,7,9, |
SEREK HOMOGENIZOWANY
ALERGENY: 7 |
CZWARTEK
07.09.2023r. |
KAKAO NA MLEKU, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, SAŁATĄ, SZYNKOWĄ DĘBOWĄ, OGÓRKIEM ŚWIEŻYM, PAPRYKĄ ŚWIEŻĄ
PRZED OBIADEM: POMARAŃCZA ALERGENY: 1,3,7,9,10 |
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU NA WYWARZE WARZYWNYM, GULASZ WIEPRZOWY, KASZA JĘCZMIENNA GOTOWANA, BURACZKI ZASMAŻANE, WODA MINERALNA
ALERGENY: 1,3,7,9, |
GALARETKA TRUSKAWKOWA Z KLEKSEM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO
ALERGENY: 7 |
PIĄTEK
08.09.2023r. |
BAWARKA NA MLEKU, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, POMIDOREM, PARÓWKI CIENKIE Z SZYNKI NA CIEPŁO Z KECZUPEM
PRZED OBIADEM: JABŁKO ALERGENY: 1,3,7,9,10 |
ZUPA OWOCOWA Z MAKARONEM ŚWIDERKI, JAJKO GOTOWANE W SOSIE CHRZANOWYM, ZIEMNIAKI PURRE Z KOPERKIEM, MARCHEWKA MINI Z MASŁEM, WODA MINERALNA
ALERGENY: 1,3,7,9 |
DROŻDŻÓWKA Z OWOCEM
ALERGENY: 1,7 |
WODA MINERALNA DOSTĘPNA BEZ OGRANICZEŃ
Smacznego
W razie braku jakiegokolwiek produktu jadłospis może ulec drobnym zmianom.
Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne , od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
„WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI”,
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju
GRUPY ALERGENÓW:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies) i ich pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
6. Nasiona soi i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne.
8. Orzechy- migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje itd.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczany.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
UŻYWANE PRZYPRAWY W PRZEDSZKOLU BAJKA
1. Pieprz
2. Sól niskosodowa
3. Majeranek
4. Ziele angielskie
5. Liść laurowy
6. Bazylia
7. Kminek
8. Zioła prowansalskie
9. Cynamon
10. Cukier waniliowy